Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   General Discussions (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Albanianization in Macedonia (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=4837)

indigen 03-02-2011 04:21 AM

[B]ИВЗ не е сопственик на отоманските имоти?

Околу правото на сопственост врз отоманските објекти се судрија Исламска верска заедница и експертската јавност. ИВЗ се смета себеси за наследник на исламската заедница во Отоманската Империја, зашто немало прекин на верскиот живот.Експертската јавност го оспорува ова тврдење - ИВЗ нема континуитет, ни стекнато право на тој имот[/B]

Исламската верска заедница не може да биде сопственик, ниту пак полага право на наследство врз џамиите и вакафите од времето на Отоманската Империја, зашто тие се споменици на културата и како дел од националното богатство на државата имаат посебна заштита.

Ова е стручното мислење на професионалната јавност по острите побарувања на ИВЗ да им се врати имотот, кој бил изграден за време на турското владеење на овие простори, а национализиран во 1948 година.

- Тој континуитет на владение од времето на Отоманската Империја сега е прекинат, зашто уште од социјалистичко време тоа земјиште е претворено во државно и преминува во друг облик на сопственост. Објектите, пак, што ги побарува ИВЗ биле изградени за други цели и не биле наменети за верски објекти. Исламската верска заедница е формирана по 1945 година и не може по секоја цена да го врати тој имот, зашто има прекин на континуитетот, а нема ни стекнато право врз него - објаснува Осман Кадриу, професор по граѓанско право на универзитетот ФОН.

Поради тоа, отфрлените барања за денационализација на имотите што не се сопственост на ИВЗ или инсистирањето на процедурата за возобновување џамии од времето на Отоманската Империја на места што не се во сопственост на ИВЗ не треба да се сфати како дискриминација кон Албанците, туку е почитување на правните норми, велат експертите. Исламот, конечно, не е само албанска вера.

Цане Мојановски, поранешниот директор на комисијата на верски заедници, вели дека Отоманската Империја била цивилна структура, односно световна власт, а имотите од тоа време не може да ги поседува верска заедница.

- За време на Кралството Југославија, ИВЗ немала статус на верска заедница, зашто тие како верници имале само облик на организација. Затоа ИВЗ не треба да се изедначува со Отоманската Империја, која за време на нејзиното владеење им припаѓала на сите вероисповеди. Не знам дали Капан-ан и другите објекти што ги бара ИВЗ биле верски - додава Мојановски.

Според Јакуп Селимовски, поранешниот поглавар на ИВЗ, таа е наследник на исламската заедница во Отоманската Империја и нема прекин на верскиот живот, без разлика на тоа што се менувале општествените режими.

- Не сме наследници на државниот имот од отоманското време, туку на верските објекти и на имотот што бил подаруван за потребите на џамиите. ИВЗ била регистрирана како верска заедница онака како што барале законите во секој режим на владеење. Законот за денационализација не бара континуитет или историјат, туку тапии, а ние имаме тапија од Кралството Југославија дека сме сопственици на Капан-ан, кој бил одземен од ИВЗ во 1948 година. Ановите биле донации за верски објекти во функција на џамиите - истакнува Селимовски.

Според Исламската верска заедница, од појавата на исламот на нашите простори, муслиманите во Македонија непрекинато биле неделива исламска духовна целина, која ги наследила учењата на последната објавена книга - Куранот Керим и Сунетот на Пејгамбер. За да ги реализираат своите верски задачи, муслиманите се поврзале со единствената исламска заедница, независно од нивната национална и етничка припадност.

Исламската верска заедница била составен дел на исламската заедница во Кралството Југославија, а потоа и во Социјалистичка Федеративна Република Југославија. По распадот на поранешната државна заедница и по осамостојувањето на Република Македонија, оваа заедница продолжува да дејствува како независна верска заедница. ИВЗ е независна во организирањето на верскиот живот, во вакафите, во административно-финансиската дејност, како и во другите активности што произлегуваат од нејзиниот устав. Целта на оваа верска заедница е издигање на верската свест и оживотворување на исламот кај муслиманите.

[....]

[url]http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=4241095719&id=9&setIzdanie=21967[/url]


[B]За турската амбасада ИВЗ е наследничка на отоманскиот имот[/B]
[B]
Исламската заедница во Македонија може да се смета за наследничка на верската заедница од периодот на Османлиската Империја, а со тоа е и сопственичка на имотот од тој период[/B]

[B]
Ова е мислењето што го добивме од Амбасадата на Р. Турција во Македонија на прашањето дали ИВЗ може да се смета за наследничка на отоманските објекти на територијата на земјава. Турската заедница во Македонија, се вели во одговорот од амбасадата, позитивно ги прифаќа побарувањата на ИВЗ да им се врати земјиштето за време на турското владеење на овие простори, кое било национализирано во 1948 година.[/B]

[COLOR="Red"][B]- ИВЗ без прекин учествува во верскиот живот и правилно е себеси да се гледа како наследничка на верската заедница од времето на Отоманската Империја, зашто има континуитет на сопственоста на тој имот - одговара во краткото писмено соопштение Бахаетин Билдик, советник за верски прашања во турската амбасада.[/B][/COLOR]

Изминатиот период во јавноста имаше поделени реакции по ова прашање. Некои експерти сметаа дека ИВЗ не може да полага право на наследство врз џамиите и вакафите од Отоманската Империја, зашто тие се споменици на културата и како дел од националното богатство на државата подлежат на посебна заштита.

Од ИВЗ, пак, беа децидни дека не се гледаат како наследници на државниот имот од отоманското време, туку на верските објекти и на имотот што бил подаруван за потребите на џамиите. Во Исламската верска заедница, исто така, потенцираа и дека Законот за денационализација не бара континуитет или историјат, туку тапии, а тие имаат тапија од Кралството Југославија дека се сопственици на Капан-ан, кој бил одземен од ИВЗ во 1948 година.

[B]број 21981 | среда 12.5.2010[/B]

[url]http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=512101016141&id=9&prilog=0&setIzdanie=21981[/url]

For fair use only.

Thus those who see Turkey as "OUR GREAT FRIEND" should have a serious review of that attitude, IMHO!

-----------

I think these two articles are a good reference for this topic.

fyrOM 03-02-2011 06:45 AM

What a load of rubbish.

1. The ottoman empire was a FOREIGN occupational force.

2. As a foreign occupational force any law passed by them is only valid in the term of their occupation ie once they were removed they and any of their successors have NO legitimate jurisdiction and any laws passed by them cease to have any validity.

3. As the ottoman empire and all successors ceased to have authority at the removal of the foreign ottoman occupational force and do not hold jurisdiction from afar then all laws including titles pertaining to any ottoman identity or individual cease to exist and where no Macedonia entity or individual can show ownership all such land reverts to ownership by the state of Macedonia. Who gave the ottoman empire ownership of any land in order for them to sell or gift to anyone.

4. The foremost rule above all is we are not here to reinstate the foreign occupational Ottoman empire.

5. Therefore all claims by any entity or individual claiming succession of the ottoman empire is invalid

6. Therefore All claims including titles by any ottoman empire entity or individual or successor are invalid.

7. The Kingdom of Yugoslavia was a foreign occupational force…re no remaining authority like the ottoman empire hence we are not here to reinstate the foreign occupational force of the Kingdom of Yugoslavia and any law including title to any non Macedonian entity or individual is invalid.

8. SFR Yugoslavia by deed of breach of trust to the prevailing provisional Macedonian authority of the time is a foreign occupational force and likewise any and all laws ceased to have authority at the time of liberation from Yugoslavia.

9. SR Macedonia was an entity formed by SFR Yugoslavia hence as per point 8 any and all laws including title can be declared invalid by the independent entity Republic of Macedonia.

Thus the ICM as an ottoman empire entity has No validity.
Any reincorporation or bestowment of validity by the Kingdom of Yugoslavia or SFR Yugoslavia or SR Macedonia are invalid therefore not only are any and all claims by the ICM are invalid but the ICM itself as a self declared ottoman empire successor is invalid.

The Turkish embassy or government as a foreign entity has No authority in any of these matters and thus their views are irrelevant.

These matters should have been taken into account when RoM became independent of Yugoslavia.

When is Macedonia going to have a government who in their absolute legitimate right going to claim what is legally and morally theirs.

Niko777 03-02-2011 03:58 PM

Only in Macedonia would the government allow such stupid ridiculous claims to be brought up..... UPDATE The Ottoman Empire is dead! All Ottoman monuments are the property of the Republic of Macedonia and should be protected as cultural heritage!!! They should not be given to some group of radical religious fanatics! That's like the Muslim community in Greece claiming ownership of the White Tower in Solun - ridiculous!

julie 03-03-2011 02:56 AM

The Macedonian muslims should have the right to the Ottoman buildings, not the Albanians

Niko777 03-04-2011 09:03 PM

Just some examples of the mentality of Albanians in Macedonia:
These are people who are optimistic about (their) future. They are by far one of the most entrepreneurial ethnic groups in Macedonia and are investing lots of (foreign) money in their home towns. Therefore they are also taking over the country[U] economically[/U]. Just some pics to illustrate my point:

[B][COLOR="Red"][U]STRUGA[/U][/COLOR][/B]:

New Albanian owned restaurants and hotels are popping up everywhere.

This one is opened by an Albanian who [U]returned[/U] from working in the USA and opened up a restaurant/banquet hall.

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/Struga8.jpg[/IMG]

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/Struga9.jpg[/IMG]

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/Struga12.jpg[/IMG]

Here is another structure, built by an Albanian who returned from working in Austria:

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/Struga13.jpg[/IMG]

2 Albanian brothers from Prespa, who after working for years in the USA have returned to Struga and are investing in an 8 level casino/restaurant/hotel complex:

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/Struga17.jpg[/IMG]

New apartments built by a (domestic) Albanian owned construction company:

[IMG]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs118.snc4/36249_158778550835098_105831512796469_319415_1995833_n.jpg[/IMG]

[B][U][COLOR="Red"]TETOVO[/COLOR][/U][/B]

In Tetovo it is the same situation, except Albanians are investing more in residential structures. After working and getting experience abroad they come back to Macedonia and start a construction company. Here is what they have transformed Tetovo's main streets into:

[IMG]http://www.tetova.gov.mk/sireta/g/20091214120434.jpg[/IMG]

[IMG]http://img509.imageshack.us/img509/8690/21042008953ta9.jpg[/IMG]

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/tetova9.jpg[/IMG]

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/tetova11.jpg[/IMG]

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/tetova22.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.yllpress.com/fotografite/artikujt/ndertesa_e_ecolog_ut_ne_tetove_1.jpg[/IMG]

[IMG]http://i893.photobucket.com/albums/ac136/AmonRa_01/IMG_0331.jpg[/IMG]

[IMG]http://i893.photobucket.com/albums/ac136/AmonRa_01/tmp323.jpg[/IMG]

[B]I don't think any other city in Macedonia (besides Skopje) have seen a construction boom this big. Bitola apparently is Macedonia's second largest city and the diaspora has tens of thousands of Bitolchani, but Bitola has never seen any construction like this. Don't be surprised if Tetovo replaces Bitola as the second largest city in the next census.[/B]

Soldier of Macedon 03-04-2011 10:41 PM

Does that make you happy? They are investing in their own enclaves, and they do nothing for the greater good of Macedonia.

fyrOM 03-04-2011 10:48 PM

You are right in that the model for an emerging country is to do its own but also get aid from the diaspora…Israel is the classic example…but most Maks have virtually severed their ties of returning to live there while the Albanians are turning it into their mission. Even the Macedonia 2025 mob are rich businessmen waiting for the [I]right conditions[/I] to invest in Macedonia to give them the kind of returns they want.

Big Bad Sven 03-05-2011 08:37 AM

[QUOTE=Niko777;91674]Just some examples of the mentality of Albanians in Macedonia:
These are people who are optimistic about (their) future. They are by far one of the most entrepreneurial ethnic groups in Macedonia and are investing lots of (foreign) money in their home towns. Therefore they are also taking over the country[U] economically[/U]. Just some pics to illustrate my point:

[B][COLOR="Red"][U]STRUGA[/U][/COLOR][/B]:

New Albanian owned restaurants and hotels are popping up everywhere.

This one is opened by an Albanian who [U]returned[/U] from working in the USA and opened up a restaurant/banquet hall.

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/Struga8.jpg[/IMG]

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/Struga9.jpg[/IMG]

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/Struga12.jpg[/IMG]

Here is another structure, built by an Albanian who returned from working in Austria:

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/Struga13.jpg[/IMG]

2 Albanian brothers from Prespa, who after working for years in the USA have returned to Struga and are investing in an 8 level casino/restaurant/hotel complex:

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/Struga17.jpg[/IMG]

New apartments built by a (domestic) Albanian owned construction company:

[IMG]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs118.snc4/36249_158778550835098_105831512796469_319415_1995833_n.jpg[/IMG]

[B][U][COLOR="Red"]TETOVO[/COLOR][/U][/B]

In Tetovo it is the same situation, except Albanians are investing more in residential structures. After working and getting experience abroad they come back to Macedonia and start a construction company. Here is what they have transformed Tetovo's main streets into:

[IMG]http://www.tetova.gov.mk/sireta/g/20091214120434.jpg[/IMG]

[IMG]http://img509.imageshack.us/img509/8690/21042008953ta9.jpg[/IMG]

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/tetova9.jpg[/IMG]

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/tetova11.jpg[/IMG]

[IMG]http://i129.photobucket.com/albums/p214/shqipo_/tetova22.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.yllpress.com/fotografite/artikujt/ndertesa_e_ecolog_ut_ne_tetove_1.jpg[/IMG]

[IMG]http://i893.photobucket.com/albums/ac136/AmonRa_01/IMG_0331.jpg[/IMG]

[IMG]http://i893.photobucket.com/albums/ac136/AmonRa_01/tmp323.jpg[/IMG]

[B]I don't think any other city in Macedonia (besides Skopje) have seen a construction boom this big. Bitola apparently is Macedonia's second largest city and the diaspora has tens of thousands of Bitolchani, but Bitola has never seen any construction like this. Don't be surprised if Tetovo replaces Bitola as the second largest city in the next census.[/B][/QUOTE]

Another great post by you Niko.

When i last went to macedonia and visited places like Struga and Kicevo i spoke to many young macedonians who were university educated but had to lower themselves to working as say barmen or waiters for ghegs who ran high class restaurants and hotels in Struga/Kicevo. They had no problems working for ghegs or even learning a bit of the gheg dialect because if they worked for macedonians they would not get paid for months usually. At least the gheg paid them and paid them handsomely....

What the hell is the macedonian government doing? All macedonian inhabited cities are turning into old relics while the "albanian cities" are booming. The only macedonian city that has had a major redevelopment is Strumica, but it was done using illegal blood money from Zoran Zaev.....

It is shameful that Bitola, the second most important and beautiful city in the entire of united macedonia is decaying away into obscurity while terrorist breeding grounds like Tetovo are over taking it in almost every aspect. Bitola MUST be returned to its former glory.

Big Bad Sven 03-05-2011 08:40 AM

[QUOTE=Mak n Cheese;91693]But they are helping out the greater good..

Not all albo's are evil creatures who want to sabotage macedonia.[/QUOTE]

You are half correct, not all albanian people are bad. Albanians from albania are good to macedonians (well some of them, and they are usually the tosks).

The ghegs in macedonia and kosovo -well do you have any proof that they respect the macedonian people and nation? There is plenty of proof on this very thread that the ghegs in macedonia dont want ANYTHING to do with macedonians, but since you know better as you live in macedonia, why dont you tell us a bit more on just how great the ghegs are to us and how much they want to "help" the republic?

Niko777 03-05-2011 12:58 PM

[QUOTE=Big Bad Sven;91728]Another great post by you Niko.

When i last went to macedonia and visited places like Struga and Kicevo i spoke to many young macedonians who were university educated but had to lower themselves to working as say barmen or waiters for ghegs who ran high class restaurants and hotels in Struga/Kicevo. They had no problems working for ghegs or even learning a bit of the gheg dialect because if they worked for macedonians they would not get paid for months usually. At least the gheg paid them and paid them handsomely....

What the hell is the macedonian government doing? All macedonian inhabited cities are turning into old relics while the "albanian cities" are booming. The only macedonian city that has had a major redevelopment is Strumica, but it was done using illegal blood money from Zoran Zaev.....

It is shameful that Bitola, the second most important and beautiful city in the entire of united macedonia is decaying away into obscurity while terrorist breeding grounds like Tetovo are over taking it in almost every aspect. Bitola MUST be returned to its former glory.[/QUOTE]

Very well said. I also hope for Bitola to be returned to it's former glory as it was in the Ottoman days a high ranking city together with Solun. Strumica has seen some redevelopment but unfortunately it still lags behind Tetovo.


All times are GMT -5. The time now is 11:09 PM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation