Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   General Discussions (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Albanianization in Macedonia (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=4837)

Niko777 03-28-2013 11:18 AM

[B]newest Albanian party in Macedonia[/B]

[IMG]http://www.mkd.mk/files/styles/statija/public/article/2013/03/28/mkd-41686.jpg[/IMG]

George S. 03-28-2013 04:01 PM

We need this party like we need a hole in the head.If this is a diaspora party they would be regarding that macedonia is a tatkovina of diaspora macedonians.Haven't they learned another albanian party is one too much.Also What rights or priveleges do they want now?????

MKPrilep 04-02-2013 07:04 AM

Without comment.


[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/819/48274145553773118753414.jpg/][IMG]http://img819.imageshack.us/img819/2084/48274145553773118753414.jpg[/IMG][/URL]

MKPrilep 04-03-2013 01:04 PM

Знамето на соседна Република Албанија се виори подигнато на повеќе метри висок јарбол во Охрид , во близина на улицата Железничка, непосредно до едно од стовариштата кои се лоцирани на оваа прометна улица во градот.

Знамето е видлово од улицата Железничка, а се гледа и од надвозникот на влезот од Охрид, така наречената ''Петља''.

Кој го подигнал знамето во моментот кога го фотографиравме не успеавме да дознаеме , но според луѓето кои ги затекнавме на улицата, а живеат во близина, тоа таму се веело подолго време.

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/171/54506260.jpg/][IMG]http://img171.imageshack.us/img171/7186/54506260.jpg[/IMG][/URL] Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/832/naslovnaq.jpg/][IMG]http://img832.imageshack.us/img832/6876/naslovnaq.jpg[/IMG][/URL] Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

MKPrilep 04-03-2013 02:15 PM

Белата чума ја пустоши Македонија

Бројот на Македонците во Македонија се намалува, тоа може да се види многу лесно и во реалноста. Па така доколку се прошетате во некои предели кои се населени со македонско население веднаш се добива впечаток дека тие опустошуваат.

Тоа се потврдува и со податоците на Државниот завод за статистика.

Така во 2002 година вo 141 село немало ниту еден жител, додека 445 села имале помалку од 50 жители и во сите нив живеаат 9290 жители. Додека во 180 села живеаат помалку од 100 лица, а во сите нив заедно има 12.906 жители . Всушност тоа се населени места во кои со години и не се раѓаат деца. Наталитетот во овие места е сведен речиси на нула, за разлика од морталитетот кој е се поголем. За околу 50 години, доколку не се превземе нешто тие ќе престанат да постојат.

За разлика од нив селата во Северозападна Македонија, стануваат се поголеми и не е реткост во Полошкиот регион или во Скопско да се сретне села кое има над десет илјади жители.

Пустошот кој ги зафати македонските села уште во седумдесетите години продолжува со се поголем интезитет. Но сега тој пустош започна да ги зафаќа и македонските градови.

Но ова не е појава која што е карактеристична само за помалите општини, тоа се случува речиси и со сите поголеми општини во кои доминатно население е македонското

Можеби звучи чудно но и во скопските општини населени претежно со македонско население, бројот на починати и родени лица или се изедначува или повеќе има починати од родени, како на пример општината Кисела Вода, каде во првите девет месеци од 2011 година имало 108 лица повеќе починати отколку родени.

Како за пример наведувам податоци од неколку скопски општини кои би требало да н загрижат:

Центар:

Македонци родени: 450
Македонци умрени 526 (-76)
Албанци родени 157
Албанци умрени 33 (+124)

2. Скопски регион:

Македонци родени: 3634
Македонци умрени 3820 (-186)
Албанци родени: 2960
Албанци умрени: 796 (+2164)

3. Аеродром:

Македонци родени: 726
Македонци умрени 522 (+204)

4. Ѓорче Петров:

Македонци родени: 326
Македонци умрени 364 (-38)

5. Чаир:

Албанци родени: 781
Албанци умрени: 268 (+513)

6. Арачиново:

Албанци родени: 215
Албанци умрени: 35 (+180)

За разлика од нив во општините Чаир имале 513 лица, во Арачиново 215 лица повеќе родени отколку починати, во првите девет месеци од 2011 година.

Овие статистики покажуваат дека Македонците за краток период би можеле да станат малцинство во сопствената држава. Ваков сооднос на наталитетот и морталитетот во различни етнички групи, штети само на македонскотото население и на Македонија како држава.

Според Државниот завод за статистика, намалување на бројноста на жители се јавува најмногу во источните делови од Македонија, како и во централниот дел. Така ќе забележиме дека во Велес имаме -171 жители Македонци, а +100 жители од друга националност (Албанци, Турци, Роми, Бошњаци), ситуацијата во општина Чашка е алармантна соодносот е +100 Албанци, наспроти -37 Македонци.

Проблем со наталитетот се јавува и во Берово и Пехчево. Во Берово во 2011 година се родиле 89 деца, тоа е само три паралелки во генерација, починале 137 жители, а во Пехчево се родиле 27 деца, починале 70 жители.

Овие бројки се загрижувачки, доколку се земе во предвид фактот дека западниот дел на државата е с поброен и се раселува кон централниот и источниот дел на Македонија.

Треба да се напомене дека во источниот регион на Македонија е се позачестена појавата, ромската популација под влијание на турската држава (донации, стипендии, џамии), се запишува како турско население.

Па така ќе ги добиеме следните бројки за Карбинци -38 македонско население, а +19 турско, Струмица -15 Македонци наспроти +118 Турци, Радовиш -38 Македонци +65 Турци, Василево +7 Македонци, + 43 Турци.

Многу скоро може да ни се случи Кичево и во други општини во Република Македонија, особено во Скопје и околината. За крај гледајќи ги бројките с појасна ми е изјавата на Изет Меџити: Албанците ке ги заменат калашниковите со пенкала!

[url]http://think.mk/2013/04/03/belata-chuma-ja-pustoshi-makedonija/[/url]

MKPrilep 04-05-2013 04:34 AM

[url=http://www.youtube.com/watch?v=JkL2yz6dvQ8&feature=youtu.be]Ngritja e Flamurit në Komunën e Kërçovës - YouTube[/url]

Niko777 04-09-2013 01:37 PM

[SIZE="4"][B][COLOR="Red"]Director of Macedonian Railways: "If you want to understand me, go find an Albanian translator!"[/COLOR][/B][/SIZE]

[IMG]http://images.plusinfo.mk/medium_pics/2013/04/09/Irfan%20Asani.jpg[/IMG]

article/video: [url]http://telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=6&item=25981[/url]

sydney 04-09-2013 05:19 PM

The above quote is sickening. Sickening because the system allows it. Regardless who holds power, this has become the system. You either accept it or reject it. If you reject it, what is the next course of action?

A lot of obvious questions with obvious answers that no one wants to admit (or further - act upon).

Risto the Great 04-09-2013 06:30 PM

I will assume the director of Macedonian railways is unable to read the Macedonian signs on the railways.

I will also assume Macedonians are unable to read any signs on the wall whatsoever, wherever.

Volk 04-09-2013 10:14 PM

[QUOTE=Niko777;142090][SIZE="4"][B][COLOR="Red"]Director of Macedonian Railways: "If you want to understand me, go find an Albanian translator!"[/COLOR][/B][/SIZE]

[IMG]http://images.plusinfo.mk/medium_pics/2013/04/09/Irfan%20Asani.jpg[/IMG]

article/video: [url]http://telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=6&item=25981[/url][/QUOTE]

Although I have noticed completely incorrect statements at times that seem to have an intent to radicalize people.

The one above seems to be out of sheer laziness or the inability to read and understand Macedonian. The man never said "If you want to understand me, go find an Albanian translator!". He said I have respected the law and spoke in Macedonian, if you want to understand the guest (from Kosovo) get a translator.


All times are GMT -5. The time now is 07:09 AM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation