Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   Macedonian History (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Macedonian Archeology (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=50)

Volk 09-04-2008 10:00 PM

Macedonian Archeology
 
Lets start this thread here 2 :D

[URL="http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=60499131FC79C246A766C85219269C3E"]http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=60499131FC79C246A766C85219269C3E[/URL]

[B]Билазора е важен центар на македонската античка цивилизација[/B]

Очигледно дека е пајонски град, кој живеел во класичниот, а уште поинтензивно во хеленистичкиот период, вели археологот Виктор Лилчиќ

[IMG]http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/85553CEDACE92A4D949897D06452667F.jpg[/IMG]
Сребрена тетрадрахма на владетелот Ликеј, 356-340 година пр.н.е

Пајонскиот град Билазора е важен центар на македонската античка цивилизација, вели археологот Виктор Лилчиќ, професор на катедрата за археологија на Филозофскиот факултет во Скопје, коментирајќи ги новите откритија на локалитетот Градиште, кај светиниколското село Кнежје.Истражувачки тим од земјава и од САД деновиве соопшти дека е откриена влезната порта и дел од бедемот на акрополата на античка Билазора. Тоа беше главната причина што истражувачите вчера се сретнаа со министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска. Таа им ветила поддршка во натамошните истражувања.Според Лилчиќ, се претпоставува дека Билазора се наоѓа на локалитетот Градиште, кај селото Кнежје, околу 3 километри оддалечено од Свети Николе. Локалитетот прв го премерил археологот Иван Микулчиќ, пред многу години. Тоа е локалитет што зафаќал површина од 19 хектари, со акропола. Имал овална, елипсовидна форма. Со тоа Микулчиќ ја урива дотогашната теза дека Билазора е кај Велес и поставува нова теза - бил изграден во Овчеполието за да ги блокира нападите - го цитира Лилчиќ својот професор.

[B]НЕИСТРАЖЕН ЛОКАЛИТЕТ[/B]

Истражувањата на Градиште почнаа во јуни, под раководство на Бобан Хусеновски, археолог од гевгелискиот музеј, со Вилијам Хајдингер и Јула Метју од Фондацијата за археолошки и историски истражувања од Хјустон, Тексас. Истражувањата се под ингеренции на Народниот музеј од Свети Николе. Во истражувањата учествуваа и археолозите Ѕвонимир Николовски од Управата за заштита на културното наследство и Стефан Данев од Свети Николе. Истражувањата ги финансира Министерството за култура со 200.000 денари. Археолозите работеа на акрополата. Лилчиќ ги раскажува своите искуства од Градиште.Го премерив локалитетот. Голем дел од градиштето било изедено од ерозија уште пред да биде подигнат градот. Сметам дека тоа ја намалило станбената површина на десетина хектари. Но, факт е дека локалитетот досега не бил убаво истражен. Пред десетина години учествував во пробните сондирања на одбранбениот ѕид, изработен од груби квадратни блокови. Малку е рустикален, но очигледно дека е пајонски град кој живеел во класичниот, а уште поинтензивно во хеленистичкиот период - вели Лилчиќ.

[B]ЗАШТИТА ОД НАПАДИ[/B]

Според античкиот историограф Полибиј, Билазора бил град подигнат на место на кое Дарданците влегувале во Македонија. Лилчиќ вели дека во минатото таму била пронајдена монета од пајонскиот крал Ликеј, но ја нашол трагач, па не е сигурно документирано дека потекнува токму од Градиште. Според Полибиј, Билазора била густо населена. Според тоа што сум го видел на терен, нема многу нумизматика, а тоа би било основна карактеристика на густо населен град. Освен тоа, граничното подрачје кон северната страна било опасно за живот. Сепак, постои логика токму со Билазора Македонија треба да се гордее. Можеби не е покрај фреквентен пат и е тежок за развој на туризам, но е важен центар на македонската античка цивилизација - вели Лилчиќ.Министерката за култура вчера се сретна со Александар Данев, директор на светиниколскиот музеј. Тој ја информирал дека треба итно да се покрие хидрорезервоарот. Министерката ветила дека ќе помогне в година да продолжат истражувањата.

Весна Ивановска

Makedonia 09-05-2008 05:09 AM

Can someone please translate what the inscription says on the coin?

Dimko-piperkata 09-05-2008 07:42 AM

try it by yourself ;)

[img]http://www.unet.com.mk/ancient%2Dmacedonians%2Dpart2/images/52.gif[/img]

Soldier of Macedon 09-05-2008 10:30 AM

[QUOTE=Makedonia;495]Can someone please translate what the inscription says on the coin?[/QUOTE]
Many people who were not ancient Greeks used the ancient Greek language for coin inscriptions, does this come as a suprise to you?

Do yourself a favour and save this type of irrelevance for the place it belongs, in the moron sector of the cyberworld called maggotsontheweb. It will have no place here, that I will personally assure you.

Petros Houhoulis 09-05-2008 11:01 PM

[QUOTE=Soldier of Macedon;555]Many people who were not ancient Greeks used the ancient Greek language for coin inscriptions, does this come as a suprise to you?

Do yourself a favour and save this type of irrelevance for the place it belongs, in the moron sector of the cyberworld called maggotsontheweb. It will have no place here, that I will personally assure you.[/QUOTE]

Huh, what people do you mean exactly, because if you imply the Phoenicians, you are in for a big surprise.

The coin is not very well minted, and the first letter could be something else, but my bet is this:

Lykkeioy

In honor of someone with the name Lykis or Lykeias - my guess.

Ironically, that (almost) how we call the last 3 years of high school in Greece (just before college/university)...: Lykeio.

Petros Houhoulis 09-05-2008 11:38 PM

Ha!

This coin is PAEONIAN:

[url]http://www.wildwinds.com/coins/greece/paeonia/lykkeios/t.html[/url]

...But the Paeonians were different from the Macedonians. Maybe you just found out that your country is a little bit outside of Ancient Macedonia?

[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Macedonian_Kingdom.jpg[/url]

...And no, you are wrong. Greek was spoken in there too:

[url]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Bgiusca_Jirecek_Line.jpg[/url]

...And the language does not appear to be Satem:

[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Paionian_language[/url]

...While yours is Satem:

[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Centum-Satem_isogloss[/url]

...You couldn't claim even the Ancient Paeonians, if you tried to...

Venom 09-06-2008 12:34 AM

Just like to take this chance to say to the Admins a job very well done. The forum has been open 5 minutes and the pieces of shit are here already quoting Wikipedia and raving about how 'greek' was spoken 6 million years ago by the fucken dinosaurs.

They don't get that fanatical if they don't feel threatened so you're already doing a fantastic job.

Risto the Great 09-06-2008 12:39 AM

Hmm, a Paeonian coin in Macedonia.
Good.
If you could read this in the opening post:[B]
Mонета од пајонскиот крал Ликеј,[/B]
You would have found this out much faster.

Petros Houhoulis 09-06-2008 01:46 AM

[QUOTE=Risto the Great;687]Hmm, a Paeonian coin in Macedonia.
Good.
If you could read this in the opening post:[B]
Mонета од пајонскиот крал Ликеј,[/B]
You would have found this out much faster.[/QUOTE]

Argh! You are utterly confusing me! The title of the thread group says: "Macedonian archaeology" what am I supposed to assume?

I can not read the opening post, my apologies. The title does not say that Lykkeios was a Paeonian though, unless if that пајонскиот means Paeonian.

Ah, one more question. Since all of you hate wikipedia, why don't you try to quote other encyclopaedias? There is Encarta, Britannika, even Makpedia, I do not object to Makpedia really - if you could find it where it is...

Risto the Great 09-06-2008 01:55 AM

Just think what else you might find out about Macedonians if you could read our language.


All times are GMT -5. The time now is 05:23 PM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation