Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   General Discussions (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Albanianization in Macedonia (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=4837)

Vangelovski 04-18-2013 11:27 PM

[quote=The LION will ROAR;142645]The New kicevo Mayor Fatmir fired all Macedonians in the Fire Service department but All Albanian kept their jobs......how nice...?


Дехари започна да брка Македонци од работа
[URL="http://kicevo.mk/dehari-brka-makedonci-od-rabota/"][url]http://kicevo.mk/dehari-brka-makedonci-od-rabota/[/url][/URL]
[/quote]

Business as usual.

sydney 04-19-2013 05:10 AM

Burn down the fucking fire station.

Big Bad Sven 04-19-2013 08:15 PM

[QUOTE=The LION will ROAR;142645]The New kicevo Mayor Fatmir fired all Macedonians in the Fire Service department but All Albanian kept their jobs......how nice...?


Дехари започна да брка Македонци од работа
[url]http://kicevo.mk/dehari-brka-makedonci-od-rabota/[/url]
[IMG]http://kicevo.mk/wp-content/uploads/2013/04/549750_159523200873635_1718751128_n.jpg[/IMG][/QUOTE]

I work with a lot of white people from Zimbabwe. A lot of them in the beginning lost their jobs over night for nothing, and then lost their farms and houses. Basically the became poor/homeless in a matter of days

I see the Macedonians in Macedonia facing the same fate. But at least the White Zimabwe people put up a fight.

If macedonians keep letting the shiptars push them around and walk over them its good bye macedonia. Looks like the macedonians in Kicevo have already given up

julie 04-19-2013 11:59 PM

Macedonians have given up in Macedonia a long time ago BBS.

MKPrilep 04-27-2013 01:59 PM

[QUOTE]Јас немам ништо против ниедна вера и нација, растена сум во мешана етничка средина и имаме пријатели Албанци, Турци, Босанци. Немам ништо ниту против објектот, ниту против молитвите и обредите. Само сакам некој од надлежните да дојде, да измери со колку децибели ечат звучниците и колку тоа влијае на нашиот мир и спокојство. И потоа да наложи на одговорните во џамиите да се придржуваат кон законските одредби.
Писмо од граѓанин на Скопје упатено до телевизија Алфа авторот живее на Бит Пазар/Кале и мака мачи со звучниците ,,рокнати,, до даска при пеењето на молитвите од џамиите. Ви го пренесуваме и ние
Јас живеам на Кале, џамијата која е снимана во прилогот е во близина на мојата куќа. Откако памтам за себе, оџата повикувал на молитва. Порано, додека бевме во СФРЈ, оџата се качуваше на минарето и повикуваше на молитва. Потоа, времињата се сменија, оџите веќе одамна не се качуваат на минаре, туку се поставуваат звучници. Кога ќе дотраат или прегорат, следните се уште погласни.
Мустафа-пашината џамија (на видео прилогот), се реновираше неколку години, а откако лани ја пуштија во повторна употреба, бучавата е неподнослива. Молитви има пет пати на ден. Додека беа постите за Рамазан Бајрам, три пати дневно пеењата траеја по цел час и тоа прв пат во зори околу 04.30 часот, потоа во 13.00 часот и навечер од 22.00-23.00 часот.
Згора на тоа во 02.30 часот, едно лице силно чука на тапан околу половина час, да ги разбуди верниците да јадат пред зора (пред да им започне постот). Лани цел месец немавме мир и спокоен сон, а уште од сега мислам како ќе истераме оваа година, бидејќи постот пак е на лето (кога и онака големата бучава е уште поголема, бидејќи постојано се отворени прозорците).
Јас немам ништо против ниедна вера и нација, растена сум во мешана етничка средина и имаме пријатели Албанци, Турци, Босанци. Немам ништо ниту против објектот, ниту против молитвите и обредите. Само сакам некој од надлежните да дојде, да измери со колку децибели ечат звучниците и колку тоа влијае на нашиот мир и спокојство. И потоа да наложи на одговорните во џамиите да се придржуваат кон законските одредби.
Воедно, доколку знаете која институција е надлежна за овој проблем, да ме упатите до истата. Искрено, не верувам дека нешто ќе постигнам јас како единка, ама ако медиумите неколку пати објават за овој проблем, можеби истиот ќе се реши.
[/QUOTE]

[url]http://mkd-news.com/nemame-nisto-protiv-verata-i-molitvite-no-proverete-gi-detibelite/[/url]

Soldier of Macedon 04-28-2013 02:19 AM

[QUOTE=Big Bad Sven;142691]I work with a lot of white people from Zimbabwe. A lot of them in the beginning lost their jobs over night for nothing, and then lost their farms and houses. Basically the became poor/homeless in a matter of days

I see the Macedonians in Macedonia facing the same fate. But at least the White Zimabwe people put up a fight.[/QUOTE]
The white people of Zimbabwe are / were colonists, and, despite being numerically inferior, many of them took the best lands and marginalised the indigenous communities. Not that I totally agree with how things are or have been in Zimbabwe, but your friends should hardly be suprised at what happened given the actions of (at least some of) their own ancestors.

The similarities between them and us are superficial, the circumstances are completely different.

George S. 04-28-2013 05:20 PM

Macefonia could have taken action earlier on.A pity that they didnt as the albanians completely
disrespect us.hence we have loss of sovereignity.

Risto the Great 04-28-2013 08:02 PM

[QUOTE=Soldier of Macedon;142991]The white people of Zimbabwe are / were colonists, and, despite being numerically inferior, many of them took the best lands and marginalised the indigenous communities. Not that I totally agree with how things are or have been in Zimbabwe, but your friends should hardly be suprised at what happened given the actions of (at least some of) their own ancestors.

The similarities between them and us are superficial, the circumstances are completely different.[/QUOTE]

Many white South Africans (as an example) will tell you that the lands they claimed and settled were uninhabited. That once the economic prosperity commenced, the blacks moved into the regions. I don't even know how much truth there is to that but I suspect it has some degree of truth.

Pavle Pijanica 04-28-2013 08:38 PM

100 years after the segregation of Macedonia, Macedonia will once again be segregated and Western Macedonia being renamed Illyrida.

In celebration of these turn of events the country will go from FYROM to UROM...

Great country!!!!!!:thumbup:

Pavle Pijanica 04-28-2013 08:39 PM

And for the record I am being sarcastic!!!!!


All times are GMT -5. The time now is 05:50 PM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation