Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   General Discussions (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Albanianization in Macedonia (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=4837)

Big Bad Sven 02-01-2011 01:39 AM

[QUOTE=Prolet;87786]We'll see about that, Kucinata lajat, Karavanot si vrve.[/QUOTE]

How can you be so confident Prolet?

All we have seen from Vojvoda Gruevski is him getting walked over by gheg fanatics and not do anything to stop his people and country get humiliated by gheg fanatics.

Niko777 02-01-2011 02:32 PM

[COLOR="Red"][B][U]UPDATE: ALBANIANS WIN CASE - CHURCH RESTORATION STOPPED, FOR NOW[/U][/B][/COLOR]

[url]http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=133731[/url]

Meanwhile Arasta mosque continues to be reconstructed...

Voltron 02-01-2011 02:38 PM

All the more reason to be allies against these islamofascists. If its one thing I cant stand its this religous islamic infestation taking hold. Where do they find the funding for the mosques ?!

Niko777 02-01-2011 02:59 PM

[QUOTE]All the more reason to be allies against these islamofascists. If its one thing I cant stand its this religous islamic infestation taking hold. Where do they find the funding for the mosques ?![/QUOTE]
Extremist groups from Saudi Arabia.

Niko777 02-01-2011 03:00 PM

Something from 2006:

[B][U][COLOR="Red"][SIZE="3"]Албански имиња на дебарските улици, мостови и населби[/SIZE]
Од денеска улицата Питу Гули се вика Јосиф Багери, улицата Никола Карев се преименува во Елез Јусуфи, Гоце Делчев - во Исмаил Паша...[/COLOR][/U][/B]

[url]http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=1903&stID=5227[/url]

Советот на општината Дебар вчера одлучи да ги смени имињата на 51 улица, на шест населби, четири моста и на градскиот плоштад, кој од денеска се вика Скендер бег. Деведесет минути двајцата советници од ВМРО-ДПМНЕ и од СДСМ се обидуваа да го сменат предлогот на комисијата за општествени дејности за промена на имињата на улиците на Дебар.

Новите имиња се дел од албанската национална историја, култура, уметност. Така, од денеска улицата Питу Гули се вика Јосиф Багери, писател од долнореканските села. Улицата Никола Карев се преименува во Елез Јусуфи, голем албански воен стратег, Гоце Делчев во Исмаил Паша, прв премиер на албанската влада во 1912 година, Видое Смилевски-Бато во Дреница, име на косовско гратче, 29 Ноември во 28 Ноември, ден на независноста на Албанија и ден на албанското знаме. Повеќе ги нема имињата на Здравко Чочковски, Таса Мартиновска, Живко Богдановски, Ангеле Обочки...

Нови имиња добија и шесте населби. Новите населби Венец 1 и Венец 2 се преименуваат во Уранику, односно Тилебе, Варош во Пенестија, Будулец во Бурими, Коњаре во Балкуќи, а мостот кај гипсарницата се именува како Бадемски мост, Мелнички мост - во Мост на Радика, а Раички мост (мостот кај селото Рајчица) во Илирија.

За разлика од советниците-Албанци, за кои оваа одлука значи поправање на грешките од минатото, кога неправедно биле заборавени личности со големи заслуги за албанската историја, култура, литература, уметност, за советниците-Македонци овој предлог беше неприфатлив.

- Свесни сме дека ќе бидеме надгласани. Но вака, неалбанското население - Македонците од двете конфесии, Ромите, Турците, се ставени во подредена положба и ова води кон федерализација, кантонизација и етничко чистење. Со оваа одлука од историјата трајно се бришат луѓе што своите животи ги дале токму за Дебар. Вака не се води грижа за соживотот на овие простори - категорични беа советниците од неалбанска национална припадност.

Претседавачот на Советот рече дека тие работат според законот и статутот.

На забелешката на еден од советниците што биле против оваа одлука дека со ова се промовираат имиња на личности или населени места од Албанија и од Косово, еден од советниците на ДПА одговори дека Албанците секогаш имаат заедничка историја, а границите биле прашање за кое одлучувале трети лица. (В.Т. )

Voltron 02-01-2011 03:23 PM

[QUOTE=Niko777;87865]Extremist groups from Saudi Arabia.[/QUOTE]
Wahabis ?! They are a cancer.:31: We dont need another Bosnia country in the region. Stop it while they are ahead.

Niko777 02-01-2011 07:56 PM

[U][B][COLOR="Red"]Albanians want to build a mosque on Skopje Kale![/COLOR][/B][/U]

Now that they successfully halted the reconstruction of the 12th century church, Albanians are demanding that a mosque be built on the Kale overlooking Skopje.

[B]Sitel - "Денеска од партијата на Тачи побараа на Калето да се изгради и џамија...."[/B]

Soldier of Macedon 02-01-2011 11:35 PM

[QUOTE=Prolet;87786]We'll see about that, Kucinata lajat, Karavanot si vrve.[/QUOTE]
Oh please, your mate Gruevski is handing all of this to them on a plate, i kje me se prai patriot:hammer:

MKPrilep 02-02-2011 04:05 AM

iskreno kako ne se stramat nasite politcari
i zosto mu e tolku strav od ovie ....
i nasiot narod isto ne mozi da stani i da go kreva glasot.
stramota!!!!!!!!
vo koja zemja sme?
mi se odmile makedonija

julie 02-02-2011 07:09 AM

[QUOTE=MKPrilep;87891]iskreno kako [B]ne se stramat nasite politcari[/B]
i zosto mu e tolku strav od ovie ....
i [B]nasiot narod isto ne mozi da stani i da go kreva glasot.[/B]
stramota!!!!!!!!
vo koja zemja sme?
mi se odmile makedonija[/QUOTE]

To mene me machi naj mnogu, zoshto narodot ne stani na nodse, da im isfrlat politicharite od vladatta, i ako teba, revolushina da bide, zaednichi. Vladata sekoja prava im dade na ovie zhivotni, mnogu e sramota
zatoa kako kojni ke mu bidime na niv, ke se kachat na glavata se, i ke no vodat kako zhivotni, i imete ke si go izgubime milo Makedontski, od budalshtini, pravi shto im dadoa , ne trebashe da bide


All times are GMT -5. The time now is 09:26 PM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation