Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   General Discussions (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Albanianization in Macedonia (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=4837)

Risto the Great 09-06-2011 04:44 PM

[QUOTE=Mastika;108659][SIZE="4"]тие сами не ги почитуваат законите, не го почитуваат македонскиот јазик и нашиот идентитет.[/SIZE]

I really do hate posting negative comments like this, but I just couldn't help myself. People are going to be celebrating, but what are they really celebrating? If anyone has anything to celebrate about its the Albanians.[/QUOTE]

How could they be negative when they are merely pointing out the facts?

There is nothing to celebrate since 20 years ago and there is barely anything to celebrate about the nature of the secession.

Niko777 09-06-2011 06:34 PM

Great Article, Thanks for posting!


[QUOTE=Mastika;108659]Ајде да ја славиме 20 годишнина на незавиност на Република Македонија! :31:

[SIZE="4"]Легализацијата во Врапчиште на албански јазик [/SIZE]

Гостивар - Македонците од селата Врапчиште, Галате, Зубовце, Ново Село и Пожаране, кои и' припаѓаат на општината Врапчиште, беа огорчени кога ќе го добиеја образецот за легализација на дивоградбите, бидејќи е отпечатен само на албански јазик и со латинично писмо. Тензијата од големите турканици во последниве денови уште повеќе се зголеми откако дел од жителите на општината Врапчиште сфатија дека не можат да го пополнат барањето.

[COLOR="Red"]Како да го пополнам образецот кога не е е отпечатен на македонски јазик, туку само на албански, а јас не го разбирам. Иако нашите соселани-Албанци што раководат со општината постојано се залагаат за соживот, [SIZE="4"]тие сами не ги почитуваат законите, не го почитуваат македонскиот јазик и нашиот идентитет.[/SIZE][/COLOR] Нека дојдат министрите, и Македонци и Албанци, па да видат како се живее и се работи во мешани средини каде што доминантно е албанското население и каде што локалната власт е во рацете на Албанците, револтирано ни рече еден средовечен човек од Врапчиште, кој не сакаше да си го каже името.

Жител на селото Зубовце, пак, исто така, имаше проблем да го пополни барањето за легализација напишано само на албански јазик. [COLOR="Red"]Тој беше револтиран и од фактот дека пред зградата во која е сместен Секторот за урбанизам на Општина Врапчиште е поставено само албанското знаме, додека од македонското нема ни трага ни глас. [/COLOR]

Се обративме до Општина Врапчиште за да добиеме објаснување зошто образецот е отпечатен само на албански и не се почитува употребата на македонскиот јазик. Но, не добивме никаков одговор, бидејќи градоначалникот бил во странство, а никој друг не бил овластен да дава изјави за јавноста.

[URL="http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=8B9CEE48C106264C92C06C4E0929E3B9"]http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=8B9CEE48C106264C92C06C4E0929E3B9[/URL]

I really do hate posting negative comments like this, but I just couldn't help myself. People are going to be celebrating, but what are they really celebrating? If anyone has anything to celebrate about its the Albanians.[/QUOTE]

Niko777 09-06-2011 06:36 PM

[B][U][COLOR="Red"]ALEXANDER THE GREAT AIRPORT - The Pride of Macedonia (and Albania)[/COLOR][/U][/B]

[IMG]http://i1081.photobucket.com/albums/j352/lslcrew4/VH_20110904_7247.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1081.photobucket.com/albums/j352/lslcrew4/VH_20110904_7144.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1081.photobucket.com/albums/j352/lslcrew4/VH_20110904_7073.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1081.photobucket.com/albums/j352/lslcrew4/NAK_2070_copy.jpg[/IMG]

Niko777 09-06-2011 07:05 PM

[B][U][COLOR="Red"]XHAFERI: "We Acknowledge the Independence of Macedonia, but WE WILL NOT CELEBRATE!"[/COLOR][/U][/B]

[B]Full story: [/B][url]http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=AC244B7318113A4783B2B408372BB2E4[/url]


Албанците ја почитуваат независноста на Македонија, но не ја слават. Вака, со истите зборови, вицепремиерот Муса Џафери на брифинг за новинарите, му одговори на премиерот Никола Груевски, кој таква формулација употреби за Рамковниот договор на конференцијата посветена на 10-годишнината од потпишувањето на документот.

Џафери истакна дека позитивно е изненаден што Груевски дошол на конференцијата и што учествувал со свое излагање.

- Пораката на премиерот Груевски дека Македонците го почитуваат Рамковниот договор, но не го слават е искрена, реална и позитивна. Како функционери и политичари треба да ги почитуваме значајните датуми, но за славење ни претстои уште работа на зајакнување на меѓусебната доверба - рече Џафери.

Niko777 09-06-2011 07:08 PM

[IMG]http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/E1337666420B3B4A8BF3D9BDE4837187.jpg[/IMG]

[B]The Macedonian Army preparing for the Army Parade in Skopje for Sept. 8th. In my opinion they should have the parade in Tetovo and Gostivar, and also they should install the same flag in those cities just like in the photo. (Photo taken from Dnevnik)[/B]

Soldier of Macedon 09-06-2011 08:55 PM

That flag is a symbol of disgrace that has no historical meaning aside from our capitulation to external elements.

Risto the Great 09-06-2011 10:29 PM

Hard to tell whether the Albanian flag or the Macedonian ventilator is worse symbolically.

Vangelovski 09-06-2011 10:39 PM

[quote=Risto the Great;108682]Hard to tell whether the Albanian flag or the Macedonian ventilator is worse symbolically.[/quote]Same thing really - both violate Macedonian sovereignty.

Niko777 09-07-2011 09:57 PM

It is unfortunate that the Macedonians in Macedonia have accepted the "Gligorov flag" as their own symbol for the last 16 years. There is no chance in hell that the state will go back to using the 16 ray sun. Any future change in the current flag will likely involve some Albanian addition.

makedonche 09-07-2011 10:50 PM

Unless the obstacle that imposed the new flag is removed - then we can revert to the Kutlesh Sonce.


All times are GMT -5. The time now is 09:52 PM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation