View Single Post
Old 05-04-2012, 09:44 AM   #2
The LION will ROAR
Senior Member
 
The LION will ROAR's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Australia, Sydney
Posts: 3,231
The LION will ROAR is on a distinguished road
Default

I may not of understood the exact meaning of this document...maybe someone can enlighten us with further info on this...

Here is what I found posted by Aleksandar Donski on FB

Quote:
Во овој документ не треба да се испушти од предвид еден важен сегмент, а тоа е дека Велика Британија се спротивставила само на создавањето КОМУНИСТИЧКА обединета Македонија, а не и на демократска! Во 1944 година Македонците и во вардарскиот... и во егејскиот дел (иако се бореле за национална слобода) практично биле под идеолошката капа на Сталин (и КПЈ и КПГ се под команда на Сталин), па затоа, не само за Британија, туку и за сите останати демократски држави (од нивни аспект гледано) создавањето на таква Македонија би претставувало ширење на комунизмот (сталинизмот). Од друга страна, Велика Британија им понудила на Македонциоте обединета Македонија, но под услов да ги одземат од комунистите вардарскииот и пиринскиот дел и до создадат демократска прозападна држава. Британскиот мајор Хил лично одел по селата во егејскиот дел на Македонија убедувајќи ги Македонците да се приклучат на ВМРО и да создадат обединета Македонија. За ова лично сведочи Димитар Влахов, а постојат и други сведоштва.
__________________
The Macedonians originates it, the Bulgarians imitate it and the Greeks exploit it!
The LION will ROAR is offline   Reply With Quote