Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > Macedonian History

Reply
 
Thread Tools
Old 05-18-2018, 07:34 PM   #11
Carlin
Senior Member
 
Carlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Canada
Posts: 3,305
Carlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud of
Default

The Monthly Review

Ralph Griffiths, ‎George Edward Griffiths - 1796


Carlin is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2018, 07:44 PM   #12
Carlin
Senior Member
 
Carlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Canada
Posts: 3,305
Carlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud of
Default
Carlin is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2019, 02:18 AM   #13
sydney
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 390
sydney is on a distinguished road
Default

Posted by Viktor Lilcik on FB, 14 January 2019:

Quote:
Devoted to the ancient kingdom of Paeonia, in the valleys of Axius and Astibus rivers
Never too late.
We are ready to discover the richest graves in which the greatest leaders of the ancient kingdom of Paeonia.
Some of them are certainly royal.
We know exactly where they are
Faculty of Philosophy Skopje, Institute for archaeology

But we need realistic financial support
This would be fascinating. Especially considering the ancient Balkans ie lands north of Greece were considered as giving the Greeks the gift of medicine, music and worship.
sydney is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2019, 09:18 AM   #14
Carlin
Senior Member
 
Carlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Canada
Posts: 3,305
Carlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud of
Default

Quote:
Originally Posted by sydney View Post
Posted by Viktor Lilcik on FB, 14 January 2019:This would be fascinating. Especially considering the ancient Balkans ie lands north of Greece were considered as giving the Greeks the gift of medicine, music and worship.


I found this, it's from 2014.

URL:
http://istoriski.com/golemo-arheolos...veele-pajonci/

Големо археолошко откритие во скопско: Во Македонија нема Дарданци, ниту Трибали, тука живееле Пајонци

Пајонски гроб од 8 и 7 век пред новата ера открија завчера археолозите ископувајќи го античкиот театар на Скупи кај Скопје. Покрај покојникот, во керамички сад тие открија бронзена наочареста фибула безопасна игла, типична за Пајонците и култен предмет сончев диск. Археолозите вчера се обидоа полека, внимателно, да го извадат од садот и успеаја до половина. Но, кога видоа дека станува збор за поголем кружен предмет, не сакаа да ризикуваат и оставија конзерваторите да ја завршат својата работа.

Раководител на ископувањата е Антонио Јакимовски, професор на катедрата за историја на уметност и археологија при Филозофскиот факултет во Скопје. Тие се одвиваат во соработка со Музејот на град Скопје и се дел од капиталните проекти на Владата.

Според Јакимовски, и досега било регистрирано железното време на територијата на Скупи, но првпат на театарот се појавува гроб од железно време.

Имаме голема среќа. Гробот не бил оштетен кога биле копани темелите на театарот ниту бил разградуван ниту во доцноантичкото и во средновековното живеење и погребување вели Јакимовски.

Голема населба на Зајчев Рид

Според карактеристиките, гробот датира од 8 и 7 век пр. н.е. и укажува дека станува збор за пајонско население. Јакимовски вели дека со овие и со претходните истражувања на Скупи на скопското Kале и со последните истражувања во Kумановско се повеќе паѓаат во вода поранешните тврдења.

На оваа територија нема ниту Дарданци ниту Трибали. Нема никаква материјална култура од нив, но ги има Пајонците. Тие тука живееле. По нив доаѓаат и своја власт поставуваат и Македонците. Материјалната култура зборува за тоа вели Јакимовски.

Истражувањата во Македонија во последните години се повеќе ја откриваат материјалната култура на Пајониците. Според Јакимовски, најсеверните траги од нив се регистрирани на територијата на денешна Србија, на калето Kршевица, кај Врање, каде што одамна е регистрирано пајонско население, кое се нарекувало Агријани.

Постојат записи од 2 век пр. н.е. дека Пајонците особено го почитуваат сонцето, го сметаат како соларен култен симбол. Засега пронајдовме само еден гроб. Но, од порано постојат индиции дека горе на акрополата на Зајчев Рид била населбата, а некрополата е на рамниот дел. Можно е да има и повеќе гробови вели Јакимовски.

Ја населувале и денешна Северна Грција

Пајонците ги закопувале своите покојници. Пронајдениот гроб не е добро зачуван недостигаат рамото и главата, кои биле зафатени кога бил копан темелот на театарот.

Но, погребните дарови кажуваат се. Тие се сосема доволни за датирање, одредување на потеклото и за материјалната култура на човекот. Тој бил Пајонец. Ова се докази што ни кажуваат за етничкото потекло на луѓето што живееле тука во железното време, пред 2800, пред 3000 години вели Јакимовски.

Пајонците биле старо палеобалканско племе, кое ги населувало териториите по целата долина на Вардар. Јакимовски објаснува дека големиот број некрополи го потврдуваат тоа.

Влегуваат и на територија на денешна Грција. Ја населувале територијата до морето, а сега знаеме до каде биле населени и на север. Kога почнале да се шират Македонците, почнале да ги потиснуваат Пајонците. По 217 година пр. н.е. Филип Петти ја анектира Пајонија на Македонија и тогаш таа престанува да постои како управна единица. Пајонците продолжуваат да егзистираат во рамките на Македонија, но многу е тешко целосно да се избрише еден код вели Јакимовски.

Автор: Весна И. Илиевска
Текстот е превземен од Дневник.
Carlin is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2019, 07:16 PM   #15
sydney
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 390
sydney is on a distinguished road
Default

It is probable that Paeonians and Macedonians were kindred tribes. The origin tale of the Macedonian ancestors involves both sun worship and river worship which aligns with Paeonian (and Danubian) traits. The ethnic grouping of Paeonians is uncertain with ancient writers at times grouping them with Illyrian, Thracian and Phrygian. Efforts to tie them to being a Greek stock have been attempted. Like the Macedonians they were considered as northern barbarians (meaning foreign language and culture) by the Greek world so it’s more probable they were not Greek. We have to accept those that didn’t exhibit Hellenic culture we’re not considered Greek.

Their language is unknown. Names and place names exhibit a mix of foreign (non-Greek) and Greek but any etymological link to Greek is weak/nonexistent.

What remains unknown for me - If the Macedonian tribe descended from the highlands, are we suggesting an Illyrian stock? If they displaced Illyrians, Paeonians and Thracians, are we talking about power struggles between kindred tribes? How did Macedonians communicate with those opposed to them during western/northern/eastern campaigns?
sydney is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
macedonia, macedonians, paeonia, paeonians


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump