Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > Exposing Lies and Propaganda

Reply
 
Thread Tools
Old 07-26-2012, 06:38 PM   #141
The LION will ROAR
Senior Member
 
The LION will ROAR's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Australia, Sydney
Posts: 3,231
The LION will ROAR is on a distinguished road
Default

Kосово молчи за Горанците, а Хрватите ги става во УставотПретседателката на Kосово, Атифете Јахјага, цели два месеца не одговорила на писмото на нејзиниот македонски колега Ѓорге Иванов, во кое тој побарал решавање на статусот на Горанците. Во писмото, кое шефот на македонската држава го испратил во мај годинава, бара Горанците - Македонци со муслиманска вероисповед - да бидат наведени во Уставот на Kосово согласно Kонвенцијата за националните малцинства.

Претходно, писмо со слична содржина во ноември лани до Јахјага испратиле и претставниците на македонската заедница, но и тие биле игнорирани.

Според сознанија на „Дневник“, по испраќањето на писмото имало дипломатски контакти со кабинетот на косовската претседателка, но и со пописната канцеларија за да се расчистат некои прашања. Едно од нив било и резултатот на пописот, при што, како што рекле претставниците на косовските институции, било констатирано дека многу мал број жители се попишале како Горанци, односно Македонци. Нашиот извор истакнува дека резултатите од ланскиот попис на Kосово се многу дискутабилни, па дури и неточни и оти тоа го констатирале и претставници на меѓународни организации и институции, меѓу кои и Советот на Европа.

- Уште подрастичен е проблемот со Горанците, кои живеат под секојдневни притисоци и уцени. Од друга страна, дали тие имаа можност да се попишат во отворена графа „Македонци“? Не. За нив како можност беше оставена графата „други“.Ова треба да го земат предвид косовските институции - вели нашиот извор, кој работел на досието со Горанците.

Од кабинетот на Иванов потврдија дека било испратено писмо до косовската претседателка, но демантираа дека во писмото било наведено дека на Kосово живеат 30.000 Горанци, како што објави „Kоха“.

- Тоа не е точно, во писмото се бара решавање на статусот на Горанците -Македонци со муслиманска вероисповед. Официјален одговор на писмото нема, а се надеваме на позитивен одговор - ни изјавија вчера од кабинетот на Иванов.

„Дневник“ неколкупати ја посетил областа Гора и се уверил дека на теренот дејствуваат силни пропаганди кои го делат месното население. Меѓу играта на Србија и Босна се вмеша и Бугарија, па така Горанците, кои зборуваат почист македонски јазик и од Македонците во матичната држава, се ставени на кантарот „кој ќе даде повеќе“.

„Kоха“ вчера пишувајќи за писмото на Иванов до Јахјага константира: „Македонските државници продолжуваат со тврдоглавоста околу постоењето на македонска заедница во Kосово, дури и со барање да влезат како уставна категорија“.Само македонската заедница е невидливаВо Уставот на Kосово се наведени сите малцинства, но не и Горанците-Македонци. Така, на пример, во Уставот ќе се најде место и за малобројната хрватска заедница, која брои 400 и за Црногорците, а во моментов се многу мали шансите конечно и Горанците да си го добијат заслуженото место во највисокиот државен акт. Тие иако се околу десетина илјади на компактна територија, при што околу 3.000 се со македонски пасоши, за властите не биле „видливи“ за да им отстапат место во Уставот.
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E6...58682461C514D2
__________________
The Macedonians originates it, the Bulgarians imitate it and the Greeks exploit it!
The LION will ROAR is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2012, 03:23 PM   #142
damian
Banned
 
Join Date: Jun 2012
Location: CANADA
Posts: 191
damian is on a distinguished road
Default

This is a fascinating topic which I dont know much about unfortunately. Great read.
damian is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2016, 01:57 AM   #143
Liberator of Makedonija
Senior Member
 
Liberator of Makedonija's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Australia
Posts: 1,430
Liberator of Makedonija is on a distinguished road
Default

The people of Gora appear to have a strong Macedonian identity, are living in the region of Macedonian and speak Macedonian. Seems pretty clear to me
Liberator of Makedonija is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2021, 01:55 AM   #144
Liberator of Makedonija
Senior Member
 
Liberator of Makedonija's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Australia
Posts: 1,430
Liberator of Makedonija is on a distinguished road
Default

What do we know of this "Unique Gorani Party" and its leader Adem Hodža?

https://vesnik-ilinden.com/smk-izraz...anska-partija/
__________________
I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.
Liberator of Makedonija is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2021, 06:48 PM   #145
Carlin
Senior Member
 
Carlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Canada
Posts: 2,759
Carlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud of
Default

I wonder to what extent they actually self-identify as Macedonians these days. The extent of assimilation is rather advanced. You have Macedonian Muslims in Macedonia itself that actually identify as Turks, Albanians or Bosniaks.

In the Republic of Macedonia, there are two Gorani inhabited villages within Bogovinje Municipality: Jelovjane and Urvich located in the Polog region that neighbours the Gora region. During the Macedonian census of 2001, the population of Jelovjane self declared as Turks (90%) while Urvich self declared as Turks (85%) and Albanians (15%)! (.. And this is within the present borders of Macedonia)

Vidoeski, Božidar (1998). Dijalektite na makedonskiot jazik. Vol. 1. Makedonska akademija na naukite i umetnostite. ISBN 9789989649509.

- p. 309: "Во западна Македонија исламизирано македонско население живее во неколку географски региони на македонско-албанската пограничје:... во Полог (Јеловјане, Урвич)."

- p. 315. "Автентичниот горански говор добро го чуваат и жителите во муслиманските оази Урвич и Јеловјане во Тетовско иако тие подолго време живеат во друго дијалектно окружување."

URL:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gora_(region)

Last edited by Carlin; 02-01-2021 at 06:56 PM.
Carlin is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2021, 12:03 AM   #146
Liberator of Makedonija
Senior Member
 
Liberator of Makedonija's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Australia
Posts: 1,430
Liberator of Makedonija is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Carlin15 View Post
I wonder to what extent they actually self-identify as Macedonians these days. The extent of assimilation is rather advanced. You have Macedonian Muslims in Macedonia itself that actually identify as Turks, Albanians or Bosniaks.

In the Republic of Macedonia, there are two Gorani inhabited villages within Bogovinje Municipality: Jelovjane and Urvich located in the Polog region that neighbours the Gora region. During the Macedonian census of 2001, the population of Jelovjane self declared as Turks (90%) while Urvich self declared as Turks (85%) and Albanians (15%)! (.. And this is within the present borders of Macedonia)

Vidoeski, Božidar (1998). Dijalektite na makedonskiot jazik. Vol. 1. Makedonska akademija na naukite i umetnostite. ISBN 9789989649509.

- p. 309: "Во западна Македонија исламизирано македонско население живее во неколку географски региони на македонско-албанската пограничје:... во Полог (Јеловјане, Урвич)."

- p. 315. "Автентичниот горански говор добро го чуваат и жителите во муслиманските оази Урвич и Јеловјане во Тетовско иако тие подолго време живеат во друго дијалектно окружување."

URL:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gora_(region)
2001 census not exactly reliable. A lot of people in Gora (under Kosovo) identify with Macedonia, this is evidenced from the existence of the "Macedonian-Gorani Community of Kosovo" organisation and anthropological work conducted in the region by Nick Anastasovski; as well as just documentaries and other forms of media showing people in villages there declaring themselves as Macedonians. Assimilation or threat of it is a massive issue for Macedonians of the Islamic faith: the complete lack of support from Skopje for Macedonians of non-Orthodox backgrounds has allowed for their assimilation into other ethnic groups. Macedonians in Kosovska Gora are berated by all sides to declare themselves as Albanians, Serbs or even Bosnians. Macedonian Muslims in the Republic have historically identified as Turks and are under threat of complete Albanianisation these days
__________________
I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.
Liberator of Makedonija is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2021, 01:08 PM   #147
Carlin
Senior Member
 
Carlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Canada
Posts: 2,759
Carlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud of
Default

The Torbeshes of Macedonia: Religious and National Identity Questions of Macedonian-Speaking Muslims

Ali Dikici
Published online: 13 May 2008

URL:
https://www.tandfonline.com/doi/abs/...02000802011044

- "Although religion and religion-based tradition appeared to be decisive ethnicity components for many other Muslim minorities in the Balkans, the Torbeshes of Macedonia have not developed their collective identity solely on religious grounds. The ethnic identity question of the Torbesh community is still under dispute although a majority declare themselves as Turks. A minor Torbesh group, for whom language is a much more important identity criterion, feels much closer to the orthodox Macedonians. Some of the Torbeshes declare themselves as Muslim Albanians for pragmatic or ideological reasons."

- "Current mayors of two Torbesh towns Dzupa and Plasnitsa, Dr. Nuzi Şahin and Dr. Fidail Salifoski respectively, are members of TDP (Turkish Democratic Party = Демократска партија на Турците). Before parliamentary elections of July 2006 a new party was formed by a Torbesh businessman, Fiat Canovski, and he was elected as a parliamentarian."


PS:

https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E...B8%D1%86%D0%B0
https://en.wikipedia.org/wiki/Plasnica_Municipality

Plasnica Municipality

- "Според пописот од 2002 година во општина Пласница живеат 4.545 жители во 1.125 домаќинства и 1.225 станови. Густината на населеност во оваа општина е 84,2 жит./км2. Според националната припадност во општината живеат 4.446 Турци, 34 Македонци, 20 Албанци и 45 жители кои се изјасниле како припадници на други заедници."

- "Месното население тврди дека се етнички Турци кои зборуваат на македонски јазик."

Last edited by Carlin; 02-06-2021 at 01:16 PM.
Carlin is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump