Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > На Македонски

Reply
 
Thread Tools
Old 11-13-2014, 12:57 PM   #1
Брсјак
Junior Member
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 24
Брсјак is on a distinguished road
Default Потеклото на Брсјаците (Берзити)

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%...B8%D1%82%D0%B8

Quote:
Баварскиот географ Geographus Bavarus од 9 век ги забележува Берзитите/Верзитите како Vereziti и ги населувале областите на денешна источна Германија, западна Чешка и југозападна Полска, поточно меѓу градовите Бауцен Ерфурт Прага Краков.[1] Во 9 век Берзитите се уште постоеле како засебен етнос во централна Европа и таму имале 10 градови (Verizane ciuitates X).
Дали некој има пристап до книгата 'Verizane ciuitates X' и би сакал да сподели овде? Ме интересира бидејќи според овој географ тие живееле во денешна Германија, а според Ташко Белчев и етимологијата на Берлин доаѓа од Бер, синот на Македон.

Заинтересиран сум бидејќи името Брсјаци живее и денеска во мојот крај.
Брсјак is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump