Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > Macedonian History

Reply
 
Thread Tools
Old 12-20-2008, 05:49 PM   #11
Svoliani
Banned
 
Join Date: Sep 2008
Location: Canada
Posts: 93
Svoliani is on a distinguished road
Default

'He defeated the Byzantine emperor Basil II Bulgaroctonus '

Just so you know Bulgaroctonus translates to Bulgar Slayer , hence the name Basil the Bulgar Slayer not Basil the Macedonian Slayer.

Quoting encyclopedias will get you nowhere and showing maps from 610AD will get you nowhere as well cause i see a place called Thessalonica, is this the city you call Solun today??
Svoliani is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2008, 06:46 PM   #12
makedonin
Senior Member
 
makedonin's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,668
makedonin is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by TerraNova View Post
Why you think this region was called Theme of Bulgaria ?
If theme Bulgaria was called so cause of the reason you think it was or you alude, than what about Theme Paistrion?

The Modern Bulgarians should be called Paistrians,Macedonians and Thracians, which they are not cause they inhabit the Theritories of these Themes.

The Area of Seres was Theme Strymon, where are this Strimonians of yours???
Where are those Nikoponians from Theme Nikopolis???

In Theme of Bulgaria also the Lerin i.e. Florina Region was included, which you now so proudly pronounce as pure Greek!

And the Theme Tessalonika was where till south Tessaly, where are this Tessalnonians you claim them now Greeks!

Byzantine Themes were that what they were, Administrative Regions which had nothing to do with Ethnic Groups.

http://de.wikipedia.org/w/index.php?...20080404050014


Basil was called Macedonian, cause he was from Theme Macedonia, and he was Bulgaroknotos cause Samuil was ruling almost the whole of the Territory of Byzantine Theme Bulgaria.
__________________
To enquire after the impression behind an idea is the way to remove disputes concerning nature and reality.
makedonin is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2008, 06:58 PM   #13
Daskalot
Senior Member
 
Daskalot's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: In a Library
Posts: 4,345
Daskalot is on a distinguished road
Default

Bulgarian and Servian or Voulgaroi and Servi are most likely names of the classes which the people belonged to, the Servi were Serfs to the Romeoi(Romans, which were citizens), the Voulgaroi or Vulgars were the common people(ie peasants).
__________________
Macedonian Truth Organisation
Daskalot is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 03:54 AM   #14
TerraNova
Banned
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 473
TerraNova is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by makedonin View Post
If theme Bulgaria was called so cause of the reason you think it was or you alude, than what about Theme Paistrion?
Para+Istrion =Beside Istros(=Danube) river.
Its a Geographical term.

Quote:
The Area of Seres was Theme Strymon, where are this Strimonians of yours???
Where are those Nikoponians from Theme Nikopolis???
Geographical terms too. Strymon(=Struma) river. Nicopolis town.


Quote:
Byzantine Themes were that what they were, Administrative Regions which had nothing to do with Ethnic Groups.
I didnt claim anything like that.
But you stile don't have a reason ...an explanation.


Quote:
Basil was called Macedonian, cause he was from Theme Macedonia, and he was Bulgaroknotos cause Samuil was ruling almost the whole of the Territory of Byzantine Theme Bulgaria.
1st Basil the Macedonian(i) was NOT Basil Bulgaroktonos.(ii).

2nd.Byzantine Theme of Bulgaria was created AFTER the conquest of Samuel's state.
It WASN'T there before.
TerraNova is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 04:08 AM   #15
Soldier of Macedon
Senior Member
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,660
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Para+Istrion =Beside Istros(=Danube) river.
Its a Geographical term.


Geographical terms too. Strymon(=Struma) river. Nicopolis town.
Bulgaria was also a geographical term at the time, just like Paraistrion.
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 03:03 PM   #16
Bratot
Senior Member
 
Bratot's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,855
Bratot is on a distinguished road
Default Tsar Samoil and the Archbishopric of Ohrid in Macedonia

I would like to ask about more information on this subject, is anyone able to add something more on this?


---

Охридска архиепископија или Охридска патријаршија?
Според д-р Петар Поповски, кој многу години се занимава со историјата на Македонската православна црква, дилеми нема: Охридската архиепископија била крената на ниво на патријаршија во 999 година со благослов на тогашниот папа Гргур Петти и така опстојувала сe до 1767 година, кога турскиот султан со декрет иреде го спречил нејзиното самостојно дејствување. Според некои познавачи на работите, фактот што тој чин го направил султанот како иноверен владетел во Македонија, оди во прилог на тезата дека, всушност, Охридската архиепископија никогаш и не била укината. Податоците за подигањето на Охридската архиепископија на ниво на патријаршија, кој во последниот број на Македонско времееи ги реактуализира Поповски, за Македонската православна црква не се спорни, но таа не располага со релевантни податоци за тој период од постоењето на Црквата на овие простори.
За нас тие се добредојдени, вели митрополитот преспанско-пелагониски г. Петар и додава: Нам ни се познати податоците од документите за период на Охридската архиепископија, зашто нејзините челници се потпишувале како архиепископи, а не како патријарси. Меѓутоа, доколку постојат пишани документи, тоа ќе биде одлична можност за поширока расправа. Според мои сознанија, патријаршискиот степен Ј бил укинат со распадот на Самуиловата држава во 1018 година, кога Василиј Велики ја деградирал Охридската патријаршија и ја спушта на степен на архиепископија, оставајќи Ј го автокефалниот статус. Така, во тоа време постоеле само две автокефални цркви - Охридската архиепископија и Цариградската патријаршија. За нас е од особено значење податокот дека првиот архиепископ на Охридската архиепископија во тоа време, во периодот од 1018 до 1037 година бил Јован Дебарскиии.
Според сознанијата на д-р Поповски, презентирани во Македонско времееи, царот Самуил во неколку наврати се обраќал до папата да ја именува Охридската архиепископија како патријаршија. Во 999 година, папата Гргур Петти, кој заради старост не можел да дојде и лично да го донесе светото папско миро, како свој претставник го испратил надбискупот, кој со специјално канонско послание, потврдено со папскиот потпис ја подигнал Охридската архиепископија на ниво на патријаршија. Тогаш, Охридската црква веќе и формално-правно станала патријаршија. Со дипломата, папата Гргур Петти му ја испратил и златната царска круна, а Охридската црква, по Цариградската, станала втора црква на Балканскиот Полуостров со статус на патријаршија, со таа разлика, како што објаснува Поповски, што Цариградската станала патријаршија само по државна линија, а не и според евангелските правила и канони кои обврзувале унапредувањето да го изврши некој повисок духовен авторитет, од црква основана од апостол, што не било случај со неа.Во 999 година во патријаршиската Соборна црква во Охрид, пишува Македонско времееи, била одржана свечена литургија, на која во присуство на болјарите и на високиот црковен клир, со папско миро Самуил бил крунисан за цар, а архиепископијата Прима Јустинијана била прогласена за патријаршија. Но, за нас е посебно значење делот за територијалните аспирации на тогашната српска и бугарска држава кои како крајна цел го имале намалувањето на влијанието на Охридската црква врз црковниот живот во тие земји, ама и во земјите на Дакија, Малорусија, Украина и Русија. Многу подоцна, отцепувањето на српските епархии од Охрид и потврдувањето на автокефалноста на Српската црква од страна на никејскиот патријарх Емануел, предизвикало остра реакција кај тогашниот поглавар на Охридската црква, Димитрие Хоиматијан, тврди д-р Поповски.
Тој жестоко се спротивставил и од патријархот Емануел побарал веднаш да го повлече своето решение, предупредувајќи го дека извршил антиканонски акт. Патријархот Хоматијан, кој по потекло бил Грк, бил револтиран од овој чин и во договор со Охридскиот патријаршиски синод, преку скопскиот епископ Јован, му испратил протестно писмо на новопроизведениот српски архиепископ Сава, со кое го предупредува дека ќе го отстрани од Црквата ако не се покае. Конкретно, во писмото пишувало дека Охридската патријаршија претставува мајка-црква. Каков бил повратниот одговор не е познато, меѓутоа, во време на српскиот крал Стеван Радослав (1228-1242), Српската црква ги возобновила односите со Охридската патријаршија, бидејќи ја сметала за своја мајка-водителка. Интересен е податокот дека српскиот цар Душан во време на своето владеење не посегнал по автокефалноста на Охридската црква, ниту пак по нејзините права и привилегии зашто ја сметал за продолжение на Јустинијана Прима. Нејзините права и привилегии тој дури и ги потврдил во познатиот Душанов законик, а ниту еден акт на српската црква во тоа време не смеел да биде потпишан од српскиот архиепископ, додека не бил ставен печатот на Охридската архиепископија.

На потег се историчарите, чиј придонес би бил особено важен во периодот кога Соборот на СПЦ се обидува на територијата на Македонија да инсталира своја паралелна црква. Но, податоците кои ги презентира д-р Петар Поповски за нас се важни и заради фактот што првпат се објавува и листа на поглаварите на православната Македонска црква.

http://217.16.70.245/?pBroj=1809&stID=38434&pR=3Само надополнување:

Во втората половина на X век, за време на владеењето на цар Самоил, врз нивната црковно-образовна активност била основана автокефалната Црква - Охридска Патријархија. По паѓањето на Самуиловото Царство, Охридската Патријархија била сведена на степен на Архиепископија и како таква постоела осум века, с до 1767 година по Христос кога била укината од страна на Турскиот султан Мустафа III, а нејзините епархии биле присоединети кон Цариградската Патријархија.

http://www.wcdarc-ohrid.org/Default.aspx?id=40


After obtaining the Pope's blessing, Samuel promoted the Macedonian Church to the rank of a patriarchate. Ohrid then became the ecclesiastical and czaristic centre of the Macedonian State and grew into a true medieval metropolis.

http://www.ohrid.org.mk/eng/istorija/samuil.htmI'll appreciate your help, thanks.

M.
__________________
The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot
Bratot is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 03:08 PM   #17
Bratot
Senior Member
 
Bratot's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,855
Bratot is on a distinguished road
Default

Some additional info I found, not directly related to my question thread but clearly underlining the close Vatikan relations.

Metropolitan Theodosius (Teodosij) Gologanov deals with the history of the unlawful abolishment of the Archbishopric of Ohrid in 1767 and demands its restoration in union with the Roman Catholic Church

-------------
Theodosius, the metropolitan of Skopje, to Pope Leo XIII

4th December 1891

To the Holy Father, Pope Leo XIII Rome

I, the undersigned Metropolitan of Skopje, Theodosius, by Gods Mercy head of the Skopje eparchy, am submitting this request both in my name and in the name of the whole Orthodox flock of Macedonia, with which we are begging His Holiness to accept us under the wing of the Roman Catholic Church, after he has restored the ancient Archbishopric of Ohrid, unlawfully abolished by Sutlan Mustapha III in 1767, and put it in canonical unity with the Roman Catholic Church. Our desire springs from the historical right of the Orthodox Macedonian people to be freed from the jurisdiction of foreign Churches - the Bulgarian Exarchate and Constantinople Patriarchate - and be united in its own Orthodox Church, acquiring all the characteristic features of a people who have a right to independent spiritual and cultural life and education.

Your Holiness, please have in mind the specific traits of the Orthodox religion, which the Orthodox people will never renounce; they are: independence as regards faith, the church services and the priests' attire.

I recommend myself to Your prayers and humbly bow to You, Your brother in Jesus Christ, who prays for You,

4th December 1891 Skopje

Theodosius, Metropolitan of Skopje
__________________
The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

Last edited by Bratot; 01-05-2009 at 03:14 PM.
Bratot is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2009, 07:03 AM   #18
Soldier of Macedon
Senior Member
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,660
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

The Archbishopric of Ohrid in Macedonia reached the level of Patriarchate briefly during the reign of Samuel's Empire, after which it was demoted in rank to an Archbishopric by Basil (II) the Macedonian Emperor of East Rome.

It retained special rights and autonomy, and Basil even selected a Macedonian called Jovan from Debar to be the first Archbishop. Unfortunately, for a period afterwards all subsequent bishops were Greek-speakers, although, this never discouraged the local Macedonians from considering it their mother church. In reality, its degree of freedom could be interpreted as being of 'Patriarch' status as it was virtually independent and nearly always supported by much of the population in the Macedonian region during times of revolt and statehood, some outstanding instances being that of Tsar Samuel, King Marko and Metropolitan Theodosius.

The freedom of the Archbishopric of Ohrid in Macedonia and its willingness to stand behind local rulers, as did the population from the Macedonian region, demonstrates the importance of this institution for us as Macedonians.
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2009, 07:16 AM   #19
Bratot
Senior Member
 
Bratot's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,855
Bratot is on a distinguished road
Default

Can we find some articles about this, noted somewhere?
__________________
The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot
Bratot is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2009, 07:46 AM   #20
Soldier of Macedon
Senior Member
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,660
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

You just read a little one

If you like I can follow up some sources and show you where I draw my information.
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
battle of belasica, blindings, bloodlines, macedonia, myth, ohrid archbishopric, ohrid patriarchate, samoil samuel basilii, samuil, tsar samoil


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump