Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > Exposing Lies and Propaganda

Reply
 
Thread Tools
Old 12-30-2009, 12:55 AM   #21
indigen
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,558
indigen is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Soldier of Macedon View Post
Bump.

Given the recent talk about the MPO, I think we should add any relevant information about them in this thread to keep it all in the one place for easier reference in future.
Good idea, SOM.

Here is the Father of MPO laying it out straight and clear for Kapital - Issue 300 (Капитал, број 300,
28.07.2005):

Ексклузивно: Џорџ Лебамов – МПО (Македонска патриотическа организација)

Вака немате иднина!

Џорџ Лебамов е роден 1927 година. Пет години по формирањето на МПО (Македонската патриотическа организација), од страна на неговиот татко и неговиот чичко. МПО е контроверзна институција која обединува Американци со македонско потекло кои за себе сметаат дека се Бугари. Тоа се мислечки луге, добро зафатени во американското општество – бизнисмени, трговци, адвокати, политичари, новинари. Со многу емоции кон Македонија. Критички ја анализираат македонската денешнина. Не веруваат дека работите одат на добро. Деновиве Лебамов, кој е еден од врвните функционери на МПО, ја посети Македонија за која смета дека не е демократска држава. Сепак се изненади кога неочекувано доби покана отворено, без ограничувања да зборува пред “Капитал”. Да зборува за Република Македонија - се разбира.

Разговарал
Љупчо Зиков

Во 1924 година Тодор Александров го именувал Јордан Чкатров за генерален секретар на МПО (Македонска патриотическа организација) со седиште во Форт Вејн (САД). МПО е формирано во 1922 година од фамилијата Лебамови, која во 1905 година се населува во САД.

Чкатров од Бугарија преку Британија и Канада заминал во Америка. Во САД постоела квота за населување. Тој успева да ја фати квотата за времено населување. Таму Чкатров живее три или четири години, а за МПО и целото движење потоа во иднината до денешни дни, е важен оти тој е основоположникот на весникот “Македонска трибуна” и основоположникот на организациониот живот на МПО во САД и во светот. Чкатров ги организира сите партиски ќелии.

Всушност и делувањето на МПО кое со сета своја контроверзност, на моменти проткаена и со неодржливи загрозувачки тези за македонската кауза, почнува некаде од 1924 година во годината кога е убиен и Тодор Александров.

“Убиството на Тодор Александров се случува на 31 август 1924 година. Тогаш е конгресот на МПО. Американците тоа го дознаваат една недела подоцна поради доцнењето на вестите во тој момент. Во тој период МПО беше на крстопат. Кон кого ќе се присоедини - кон левите или кон десните сили на ВМРО. Јордан Чкатров под влијание на Иван Ванчо Михајлов и на другите, но и под силно влијание на официјалната бугарска политика се присоединува кон десните сили –значи кон Иван Ванчо Михајлов. Од тој ден до денешните дни, МПО останува на идејата на тој човек”, раскажува Лебамов во ексклузивното интервју за “Капитал”.

До 90-та година МПО во себе содржи два идеолошки симболи.

Првиот е симболот на слободна, самостојна и назависна Република Македонија.

Вториот е симболот за етничкото бугарско население во Македонија.

МПО смета дека целото македонско население е етнички бугарско население. Политичката идејата на оваа организација е формирање на македонска држава од типот “Македонија- Швајцарија на Балканот” како што е напишано во книгата на Ванчо Михајлов. Да бидат признаени демократските, просветните, културните, националните и сите права на сите заедници кои живеат во Македонија: Албанци, Власи, Срби, Грци, Роми ..., со нормално процентуален приоритет на бугарската народност во Македонија. “Право на јазик, право на знаме, она за што сега се говори кај вас. Сето тоа е синтетизирано во книгата на Иван Михајлов која е издадена некаде во 50-тите години на минатиот век”, вели Лебамов.

Членовите на МПО потекнуваат од редот на македонската емиграција од првата генерација, луге кои заминувале во Америка не можејќи да го издржат теророт на Турците по востанието во 1903 година. Тука лежат и корените на огромната приврзаност на членовите на МПО кон американското општество. Зошто? Затоа што од сите земји каде што отишле Македонците како политичка и економска емиграција, единствено американската држава им дозволила да формираат организација. МПО во почетокот не се викала Македонска патриотическа организација, туку “Македонски политически организации”. Таа е составена од многу мали МПО-а кои се борат за слободата и политичката и економската независност на Македонија.

Големиот бран на организирано бегање (оти и пред тоа имало емиграција), се случува по Илинденското востание, особено по 1907 година и 1908 година. “Мојот татко е дојден во САД во 1905 година, како 15-годишно момче. Тој работел на изградба на железничките пруги”, раскажува Лебамов.

Капитал: Како, кога и зошто се роди МПО?
Лебамов: Раѓањето на МПО (Македонска патриотическа организација) лежи во Илинденското востание. Де факто тргнува од ВМРО (Внатрешно македонска револуционерна организација).

МПО е емигрантска организација на ВМРО. Надвор од територијата на Македонија, и што е посебно важно, и надвор од териториите на Отоманската империја, што во тоа време било многу важно.

Сите наши организации за време на Илинденското востание, како и за време на Балканските војни, па Првата и Втората светска војна се обединети во македонско-бугарски политически организации.

Во 1912 и 1913 година, за време на балканските војни имавме македонско-бугарски политички организации, расфрлани низ САД и Канада, формирани од мали групи на луѓе, претежно од свештеници, учители или поранешни офицери на бугарската армија кои заминале во имиграција.

Од 1914 до 1916 година за време на Првата светска војна, па се до 1918 година, еден дел од македонско-бугарската емиграција се враќа назад и во рамките на бугарската армија се бори во Македонија. Се борат како членови на МПО за Македонија.

Денешното МПО, онакво какво што го знаете дефакто е формирано во 1922 година. Се формира во Форт Вејн, а оснивачи се мојот татко и чичко ми.

МПО денеска живее еден релативно скромен политички живот, поточно речено живее силен политички живот, но со скромна организација. Треба да се знае дека МПО е организација која од самиот почеток има силно влијание во американската политика. Има врски со конгресмени, сенатори, бидејќи во таа организација членуваат луѓе кои се родени во САД. Луѓе кои влечат корени од Првата генерација од македонската емиграција - лекари, инженери, новинари, интелектуалци кои учествуваат во политичкиот живот на САД. Сите тие имаат директни контакти со врвната американска политика, седат во многу управни одбори, дури имаме наш човек и во кабинетот на претседателот на САД, Џорџ Буш.

Капитал: Споменавте - старата и новата емиграција. Дали има податоци, бројки, колкава била таа македонска емиграција?
Лебамоф: Околу 60-70 илјади луѓе, распоредени низ цела Америка, па и во Канада. Но, повеќе во Америка која тогаш, нели, била во подем. Секоја групација на таа наша емиграција издава свој весник. “Македонската трибуна” не е првиот весник. Тој е единствениот кој опстоил од 1926-1927 година па сe до денешен ден. Инаку другите се гаснеле, некои излегувале по десетина броја. Јас ги имам дома сите.

И не само на десната опција, весници имало и на левата опција.

Сакам да кажам дека македонската емиграција не била обединета само околу МПО, таа имала и свои други организации, лево обединети организации: Блгарски национален социјалистички сојуз, Блгарски социјалистички сојуз, Македонско- бугарска работническа организација, биле на левата опција.

Посебно силен замав тоа земале после Октомвриската социјалистичка револуција, кога руската агентура се населува во САД и почнале да ги организираат работниците за светска социјалистичка револуција, што нормално никогаш не успеала.

Капитал: Каде е суштината на поделбата на Македонците во САД на десни и леви во светлината на македонското прашање денес? Денес во Македонија не постои особена идеолошка разлика, ако за идеологии може воопшто да стане збор, на таканаречени леви и десни. Попрво станува збор за идеолошки празни партии!?
Лебамоф: Оф, па не гледам ниту јас и тоа е голем проблем денеска во Република Македонија.

Сакам да се знае дека МПО е десно ориентирана организација - капиталистички ориентирана и националистички дефинирана институција.

МПО е организација во која постојат неколку принципи: постои принцип на антикомунизам (главен принцип), е сега, постои принципот на анти српство и анти грцизам за граѓаните на Македонија. Значи проамериканска, капиталистичка и пробугарска ориентираност.

За МПО симбол на демократијата е обединувањето на македонскиот народ со бугарскиот народ, внимавајте, обединување во единствени културни, економски и политички ресурси. Потоа, борба против оние кои го изменуваат македонскиот етнички идентитет - а тоа се Србите и Грците.

Капитал: Добро, но на што ја темелите тезата дека во Македонија живеат Бугари. Зарем немате идеолошки капацитети да расчистете со тоа прашање. Малку сте и контроверзни во делот каде на еден начин признавате различност меѓу македонскиот и бугарскиот народ, кога велите дека идеолошка цел е да ги обедините двата народа!?
Лебамоф: Корените на ова, од ваша страна логички поставено прашање, лежат во турската администрација од времето на Отоманската империја. Тогаш македонското население етнички се изјаснувало како бугарско. Кога оделе во Америка, во времето за кое ви зборував, се изјаснувале како Бугари. Но, знаете оние кои оделе од Вратница, на пример, во Америка се изјаснувале како Срби. Не сите од Тетово, но сите од Вратница се изјаснувале како Срби. Од Теарце, на пример, сите се изјаснувале како Бугари.

Капитал: Не разбирам во што е проблемот?
Лебамоф: МПО е американска организација. Станува со американски концепт на мислење. За МПО е нормално еден Али Ахмети да рече “Јас сум Македонец”. За МПО, Али Ахмети е Македонец. За МПО и јас сум Македонец, зашто припаѓам кон Македонија. Но, за МПО етнички, јас сум Бугарин, а Али Ахмети е Албанец. Сите заедно ние сме Македонци.

Нашата организација смета дека секој кој ќе излезе надвор од земјата и ќе стапи во контакт со некого треба да каже “јас сум Македонец”. Тоа е смислата на државноста – нација како држава, а не нација како етничка заедница. Ова второто е нешто сосема друго и е неодржливо за Македонија.

Ние сметаме дека македонскиот јазик е бугарски јазик, кој е дијалектна форма - стилизирана, синтетизирана, во некаков јазик кој функционира и кој најверојатно ќе функционира уште долго време, се додека постои државата. Можеби е правилно кога постои држава, да има и јазик. Тое е ОК, и тука нема никаков проблем.

Капитал: Има ли МПО проблем со постоењето на македонската држава?
Лебамоф: Не и не. Јас мислам обратно, македонската држава има проблем со постоењето на МПО. Тоа е суштината на проблемот. Оваа држава, или поточно властите, години наназад не можат да ја совладаат во себе болшевичката инструктажа што ја добиле во периодот од педесеттите години наваму. Не можат да дозволат некој друг во нивната средина да мисли поинаку.

МПО е задоволен од постоењето на македонската држава и ние тоа јавно го кажуваме секаде. Ќе ви кажам и тоа дека и многу помогнавме во создавањето, и што е поважно опстојувањето на државата.

Ние подржуваме и сакаме постоење на македонска држава, но не сме задоволни со формите низ кои се искажува демократијата во Република Македонија.

МПО смета дека македонската држава ниту има доволно демократија, ниту има доволно форми да ја покаже таа демократија. Се нема визија за демократските текови во иднината. Недостатокот на демократија и визија може да биде гробарот за македонската држава.

[....]

Celosen napis na slednava vrska (kliknete tuka)

Last edited by indigen; 12-30-2009 at 02:06 AM.
indigen is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2009, 12:59 AM   #22
Prolet
Senior Member
 
Prolet's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5,241
Prolet is on a distinguished road
Default

The MPO Domakinka

Prolet is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2009, 01:15 AM   #23
Prolet
Senior Member
 
Prolet's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5,241
Prolet is on a distinguished road
Default

Good post Indigen, i think this statement pretty much says it all.

Quote:
Капитал: Не разбирам во што е проблемот?
Лебамоф: МПО е американска организација. Станува со американски концепт на мислење. За МПО е нормално еден Али Ахмети да рече “Јас сум Македонец”. За МПО, Али Ахмети е Македонец. За МПО и јас сум Македонец, зашто припаѓам кон Македонија. Но, за МПО етнички, јас сум Бугарин, а Али Ахмети е Албанец. Сите заедно ние сме Македонци.

Нашата организација смета дека секој кој ќе излезе надвор од земјата и ќе стапи во контакт со некого треба да каже “јас сум Македонец”. Тоа е смислата на државноста – нација како држава, а не нација како етничка заедница. Ова второто е нешто сосема друго и е неодржливо за Македонија.

Ние сметаме дека македонскиот јазик е бугарски јазик, кој е дијалектна форма - стилизирана, синтетизирана, во некаков јазик кој функционира и кој најверојатно ќе функционира уште долго време, с$ додека постои државата. Можеби е правилно кога постои држава, да има и јазик. Тое е ОК, и тука нема никаков проблем.
Prolet is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2009, 01:28 AM   #24
indigen
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,558
indigen is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Prolet View Post
The MPO Domakinka
Her husband, "Tasho" Alusheff, is 100% Tataroman - so garancija! He calls ethnic Macedonians "Neomani" (favorite insult) and Srbomani, amongst other slurs. Though he says he is a Macedonian, when put on the spot to define his ethnicity he will say he can only be what his Grandfather was - "Bulgarian". He will never change and is so proud of having visited Vancho Mihajlov in Rome. Thus I do not see how the wife would be anything much different in ideology.


IME, the MPO is a dangerous organisation and was very active in installing the Bugaroman regime of LjuBcho Georgievski in power in RM. I should think that instead of UMD turning MPO around we may have the reverse effect.

More on this next year.


NB: Macedonian-American Organizations Form 2010 U.S. Census Coalition. This Coalition has an MPO operative as its DIRECTOR, Lt. Col. Vladimir Atseff.


Quote:
Macedonian-American Organizations Form 2010 U.S. Census Coalition
[...]
Lt. Col. Vladimir Atseff (USA ret.) has been selected as Director of the Coalition. The idea for the joint venture was proposed at the Friends of Macedonia Forum, which he chaired in October 2008 at the Embassy of Macedonia in Washington, D.C.
Quote:
MPO Advocacy
MPO Representatives Meet with New U.S. Ambassador to Macedonia

In August 2005, MPO National Vice President of the United States Vladimir Atseff, MPO Central Committee Member Fritz Chaleff, and MPO member Stephanie Atseff represented the MPO at a meeting with the new Ambassador of the United States of America to the Republic of Macedonia, Gillian Arlette Milovanovic.
http://www.macedonian.org/Media/AdvDocs/newamb.asp

Last edited by indigen; 12-30-2009 at 04:37 AM.
indigen is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2009, 01:57 AM   #25
Prolet
Senior Member
 
Prolet's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5,241
Prolet is on a distinguished road
Default

Indigen, How old is that interview With George Lebamov on Kapital Magazine?? It is a slap in the face reading it as a Macedonian however it seems like these people are totally brainwashed, who are all these Congressmen,High Ranking Admins,Pilots he is talking about?? It seems like George Lebamov has more ties to the US Administration then Barrack Obama.
Prolet is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2009, 02:08 AM   #26
indigen
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,558
indigen is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by prolet View Post
indigen, how old is that interview with george lebamov on kapital magazine?
Треба да се провери во архива: Капитал, број 300, 28.07.2005
indigen is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2009, 03:15 AM   #27
Prolet
Senior Member
 
Prolet's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5,241
Prolet is on a distinguished road
Default

Indigen, Spolaj Ti

Thats an old interview 4 and a half years old, alot has changed since then
Prolet is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2009, 03:55 AM   #28
Soldier of Macedon
Senior Member
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,520
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

Indigen, thanks for the information.

Quote:
Her husband, "Tasho" Alusheff, is 100% Tataroman - so garancija! He calls ethnic Macedonians "Neomani" (favorite insult) and Srbomani, amongst other slurs. Though he says he is a Macedonian, when put on the spot to define his ethnicity he will say he can only be what his Grandfather was - "Bulgarian". He will never change and is so proud of having visited Vancho Mihajlov in Rome. Thus I do not see how the wife would be anything much different in ideology.
UMDiaspora.org, can you confirm or deny the above statement?
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2009, 04:07 AM   #29
Soldier of Macedon
Senior Member
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,520
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

"Patrioticheski", lol, I don't believe a single Macedonian dialect says it like that, the "cheski" suffix is a gift to the Bulgarian language from their Russian godfathers, along with several other linguistic features.

http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=1280

Indigen, I can completely understand where you're coming from regarding the trust factor with the MPO, I just don't want to give up hope on them yet. The people there are Macedonians, they need to come to the table and let's discuss our collective history, let's find out why some of our people were referred to and referred to themselves as something other than Macedonian.

The Bulgarian name has never been a native ethnic label for the Macedonian people, it was a socio-religious term that was shared by many, including people in places like Serbia, Bosnia, and other parts of the Balkans. Take the below link, as an example of what sort of "Bulgarians" the 19th century Macedonians were, and who they considered as their "Bulgarian" ancestors:

http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=1059


Yet here we have Bulgarians of the 21st century claiming Orpheus for Christ's sake!

http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=1961

I can't see it to be honest, perhaps a picture of Orhpeus and a Turkic Khan holding hands while St. Clement teaches them how to read and write would inspire my imagination a tad more.

There is no Asparuh, Omurtag, etc, these Turkic peoples were not our peoples, historical circumstances caused the 'Bulgarian' name to spread, not an ethnic commonality. If there are any MPO readers of this forum, I encourage you join the MTO and give us your opinion on how things are. Don't let the Bulgarians fool you into thinking we are some evil and undeserving element, we are Macedonians, as you are, we stand for all that is truly Macedonian, first, foremost and only - Do you?
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2009, 04:34 AM   #30
indigen
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,558
indigen is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Soldier of Macedon View Post
Indigen, thanks for the information.
UMDiaspora.org, can you confirm or deny the above statement?
Tasho Alusheff Wed, Jun 03 2009

But this leads to the question of , if 'macedonia has always been greek' then how can I, a 'bulgarian-american' have roots in greece when I have no greek blood in me? The answer of course is Macedonia has only been greek since 1913.


sofiaecho.com

Google
indigen is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump